Anemoon Langenhoff | interviewer

Interviewer met hoofd, hart en humor

Van diepte-interview tot talkshow: live en/of geregistreerd

Je wilt een (diepte-) interview of talkshow organiseren om één of meerdere onderwerpen of gasten centraal te zetten. Maar hoe kun je het verhaal van de geïnterviewde in weinig tijd goed tot z’n recht laten komen? Als interviewer leg ik met hoofd, hart en humor het verhaal bloot, van de essentie tot kleurrijke details. Nieuwsgierig en betrokken. Het publiek is geëntertaind, geïnspireerd en geraakt.

Neem contact op met Anemoon Langenhoff

Anemoon Langenhoff | interviewer

De contouren van het interview staan, en dan?

Je bent organisator in de culturele sector, bij de overheid of bij een bedrijf of instelling met een maatschappelijke drijfveer. Je wilt een gast of onderwerp door middel van een interview of in een talkshow met meerdere onderwerpen in de aandacht zetten. Je weet wat je doelen zijn, wie je publiek is, wat je setting is en wie er aan tafel komt. Misschien heb je zelfs al een muzikale act gepland. Maar wie gaat de vragen stellen? Wie verbindt geïnterviewde, verhaal en publiek, en met welke tone-of voice?

Wie leidt het gesprek?

Interviewen kun je op veel manieren. Neutraal en informatief. Persoonlijk en betrokken. Met humor. Confronterend. Wat is de tone-of voice die past bij jouw evenement, gast en publiek? Wie past bij de inhoud en het beoogde doel? Is het onderwerp gevoelig? Is er een risico dat het abstract wordt? Te breed? Je wil dat de geïnterviewde ontspannen is en toch ook verrassend uit zijn of haar vaste groove komt, zodat het verhaal sprankelend tot leven komt. Hoe krijg je het publiek op het puntje van de stoel? Welke kern moet echt op tafel en welke onverwachte details maken dit interview uniek en urgent?

Referenties over Anemoon als interviewer

"Anemoon Langenhoff was in de beginjaren van Spam presentator en aan het eind. Zij was en is een charmante presentator en muntte uit door zich ontzettend goed voor te bereiden. Indien mogelijk bezocht ze de gasten nog of de locatie die in de show aan de orde zouden komen. Ook voorafgaand aan de show maakte ze nogmaals kennis en stelde de gasten op z’n gemak. Tijdens de show liet ze zien een betrokken interviewster te zijn die goed kan luisteren. Maar ook verstond ze de kunst om door te vragen, te confronteren en te verdiepen. Ze schroomt niet om eventueel het publiek erbij te betrekken en een 'peiling' te doen."

Harry Janssen
Redactie en bestuur SPAM!Talkshow

"Alles ging perfect zondag. Zo fijn om iemand tegenover je te hebben die het zo goed doet, zo goed is voorbereid en dus zorgt dat de geïnterviewde - en dat was ik dit keer! - zich op haar gemak voelt."

Sonja Barend
Interview in Bibliotheek Eindhoven 24/3/2019

"Anemoon is goed voorbereid maar zit niet vast aan ’t vragenlijstje; ze luistert naar het antwoord en gaat daarop verder. Ze stelt je op je gemak, maar kan ook uitdagende vragen stellen, waardoor je als geïnterviewde tóch iets meer vertelt dan je van plan was.
Ze is oprecht geïnteresseerd (dat lijkt een evidentie, maar ik heb het al vaak anders meegemaakt)."

Gerard van Maasakkers

"Ik heb heel lang met Anemoon samengewerkt in de Eindhovense talkshow 'Spam'. In haar, altijd goed voorbereide interviews gaf zij blijk van een groot inlevend vermogen en veel oprechte belangstelling voor alle onderwerpen die aan de orde kwamen.
Door haar natuurlijke uitstraling en haar enthousiasme werd de Spam talkshow een plezier om mee te maken."

Ankie Keultjes van Meurs

"Ik ken Anemoon al vele jaren en heb haar leren kennen als iemand die zich echt verbindt. Met oprechte interesse bereidt zij zich voor, durft alle vragen te stellen. Haar kritische vragen zijn warm van toon waardoor je je als geïnterviewde veilig blijft voelen. Op zijn tijd een kwinkslag houdt het luchtig voor het publiek. Ik beveel Anemoon van harte aan als een fijn mens dat haar vak verstaat."

Jacqueline van Ewijk
Democratisch Onderwijs Eindhoven

"Ik zat me kapot te vervelen bij Zomerspijkers en ging via Spotify, een podcast en een cracker met kaas naar het Spam-interview met de Bloeiende Maagden uit 2014 en vond dat behoorlijk briljant.
Scherp, grappig, kwetsbaar, eerlijk en nieuwsgierig - alles wat mijn hartje begeert."

Corien
zappende kijker

"Hoi Anemoon,
Ik heb jou meerdere keren mogen meemaken als interviewer, gespreksleider en presentator. Ik noem deze drie rollen omdat ze veel met elkaar te maken hebben en jou bijzonder goed passen. Jouw talenten zouden prima tot hun recht komen op nationale TV, je hebt er ook de uitstraling voor. Je bent kritisch, geïnteresseerd en wilt het beste uit haar gasten halen. Je stelt jezelf niet centraal, maar de gasten aan tafel of in het publiek. Dit is zeldzaam!"

Hafid Bouteibi

"Wat ik vooral als heel fijn heb ervaren is dat Anemoon zich grondig had voorbereid in haar gesprek met mij, daardoor konden we meteen de verdieping in gaan en voelde het niet als een interview, maar als een waardevolle conversatie tussen twee gelijkgestemden ‘Wildevrouwen’!"

Katja de Man, schrijfster, geïnterviewd in SPAM!Talkshow

"Precies vijf jaar geleden was ik te gast bij SPAM!Talkshow voor een interview met Anemoon Langenhoff. Het was mijn eerste echte interview nadat ik verkozen was tot politiek talent van het jaar. Van tevoren had ik goede verhalen gehoord over de Talkshow. Als interviewster kwam Anemoon oprecht, vriendelijk en geïnteresseerd over. Ze was goed voorbereid en wist op een intelligente en respectvolle manier een diepgaand gesprek met mij te voeren over mijn persoonlijke drijfveren, ambities, racisme- en discriminatiebestrijding en kansengelijkheid voor iedereen. Het was absoluut een onvergetelijke en mooie ervaring."

Mpanzu Bamenga

"Ooit (in 2014) was ik te gast bij Anemoon in haar talkshow SPAM. Een onvergetelijke ervaring. Ook nu ik die opname weer zie, voel ik de sprankeling, warmte en het plezier van toen. Anemoon beheerst de kunst, want dat is het, om èn authentiek, in het hier en nu, spontaan reagerend op wat er ter plekke gebeurt, èn warm openhartig, èn vakbekwaam te zijn in haar manier van vragen stellen. Kortom: bij haar ben je als gast in goede handen. Ik gun iedereen een Anemoon. Ze laat je tevoorschijn komen in wie je bent (met je kracht èn kwetsbaarheid) en gaat hier integer mee om. In contact. En de kijker mag ook zien wat het met haar doet. Goud. Kortom: de wereld wordt mooier en menselijker van (talkshows en interviews door) Anemoon. Zoveel is zeker."

Inge Van de Vorst, de Liefdesdokter

Anemoon is een top interviewer!

"Attent, scherp, inhoudelijk, pakt door en weet je als geen ander te doorgronden.
Daardoor zijn de gesprekken met haar altijd levendig en zinvol.
Ze verstaat de kunst, om met een volle zaal tegenover zich, persoonlijk en indringend te zijn.

Ze praat makkelijk en heeft zich altijd goed ingelezen.
Ze weet me altijd op mijn gemak te stellen door haar opvallend vriendelijke ogen.

Een vakvrouw met humor en een gulle Brabantse inslag."

Yvonne van Beukering, directeur Afslag Eindhoven

Met hoofd, hart en humor

Ik zet mijn podiumskills en presentatie-ervaring in om jouw interview of talkshow tot bloei te laten komen: helder en inspirerend. Ik bereid het gesprek in nauw overleg gedegen voor. Ik weet wat het doel van de dag is, wie er in de zaal zit, ik ben ruim op de hoogte van wat mijn gesprekspartner(s) beweegt. De tone of voice is afgestemd. Ik ben in vorm en heb er zin in. Nieuwsgierig ga ik op zoek naar de kern van het verhaal en de details die het verhaal hier en nu, spannend en kleurrijk maken, naar waar de geïnterviewde zelf verrast wordt.
Dat doe ik met hoofd, hart en humor. Ik ben betrokken. Ik breng mezelf in om het gesprek te voeden. Ik zoek in het verhaal naar het persoonlijke, het universele en het (actueel) maatschappelijke. Ik betrek waar wenselijk het publiek, dat aan de lippen van de verteller hangt.

Het doel van de dag is behaald

De geïnterviewde is meer dan tevreden, diens verhaal is tot bloei gekomen. Het was helder, interessant en verrassend. Het publiek heeft de gast en diens drijfveren van dichtbij leren kennen. Luisteraars zijn gevoed met inspirerende verhalen. Ze zijn geraakt, ze hebben gelachen en ze zijn aan het denken gezet. Een zaadje is gepland. Dit was de bedoeling.

Anemoon Langenhoff interviewt Gerard van Maasakkers in SPAM!Talkshow

Mijn expertise en betrokkenheid

Ik heb veel expertise in kunst en cultuur en in theater en literatuur in het bijzonder
Ik voel me betrokken bij- en heb expertise in het sociaal domein, bij onderwijs, zorg, welzijn, milieu, politiek en overheid
Ik hou van idealisten en wereldverbeteraars, op micro- en macroniveau, van denkers tot doeners.

Online mogelijkheden

In tijden van corona is het mogelijk via Zoom of een vergelijkbaar platform te interviewen.

Extra mogelijkheden

Ik kan meedenken over de invulling van een thema, over de opbouw van het programma, de gast(en) en de vormgeving ervan.

Kennismaken?

Wil je jouw interview of talkshow bespreken en bekijken of ik er de juiste interviewer voor ben? Laten we dan een afspraak maken.

Anemoon aan het werk als interviewer

Wil je de interviews op YouTube terugzien die ik hield in SPAM!Talkshow?

Kijk daar bij de jaargangen 2013-2014, 2014-2015 en 2015-2016. Hier staan de niet gemonteerde versies, die destijds gemonteerd door Studio040 zijn uitgezonden.