Anemoon_Langenhoff_Natlab

Dagvoorzitter/ presentator/ debatleider met hoofd, hart en humor

Verbinder van sprekers, verhaal en publiek bij culturele of maatschappelijke evenementen

Je wilt een cultureel evenement, of een symposium of debat over een maatschappelijk onderwerp organiseren en je hebt de inhoudelijke ingrediënten en sprekers ingevuld. Deze staan op zich en missen sprankelende verbinding. Ik rijg als moderator de verschillende elementen met kennis van zaken en humor op een interactieve manier aan elkaar. Sprekers vinden een warm bad en het publiek gaat geïnspireerd en met een big smile naar huis.

Neem contact op met Anemoon Langenhoff

De contouren van je symposium, debat of evenement staan, en dan?

Als organisator van een cultureel element, symposium of debat met een menselijk- of maatschappelijk betrokken thema heb je je inhoudelijke invulling in grote lijnen staan. Je hebt een datum, een ruimte en je weet voor wie je het doet, waarom en wat je wilt bereiken. Je thema heeft vorm gekregen, de structuur is min of meer helder, de sprekers en podiumacts zijn bekend.

Anemoon Langenhoff VPRO Tegenlicht040

Maar er mist een verbindende schakel tussen sprekers, acts en publiek. Een sfeermaker. Iemand die verbindt. Die de touwtjes in handen neemt. Die het publiek op z’n gemak stelt, gasten of optredens inleidt, inhouden verbindt. Iemand die niet bang is voor eventuele lastige thema's en onverwachte gebeurtenissen. Die de spanningsboog en het tijdsmanagement strak in de gaten houdt. En die lucht brengt in serieuze inhoud.

Wie gaat modereren?

Gaan de organisatoren het doen? De voorzitter? De communicatiemedewerker? Goed dagvoorzitterschap vraagt om een juiste mix van kwaliteiten: gemak op het podium, inhoudelijk goed op de hoogte, snel schakelend, sterk in interactie, een goede luisteraar en een gemakkelijke spreker, iemand die kan sturen en volgen, iemand die durft te confronteren waar nodig en tegelijkertijd gevoelig en respectvol is. Iemand die humor inzet om te verbinden.
Niet altijd is deze mix van ervaring en eigenschappen aanwezig binnen de eigen organisatie. Bovendien kan het heel prettig zijn dat het evenement geleid wordt door iemand die onafhankelijk is. Dat geeft vrijheid.
Een bekende Nederlander dan? Bekendheid is niet altijd een waarborg voor bovengenoemde kwaliteiten en ervaring.

Referenties over Anemoon als dagvoorzitter / presentator / debatleider

"Anemoon is een vakvrouw: ze weet hoe ze tot de inhoud moet komen van een gesprek. Ik heb haar ervaren als een presentatrice die zowel op televisie als op een groot podium goed weet hoe ze zowel publiek als de kijker thuis blijft boeien. Ze is professioneel, daadkrachtig en denkt creatief mee met oplossingen. Met Anemoon haal je iemand in je team erbij die niet gewoon haar taken uitvoert, maar echt meedenkt met de desbetreffende inhoud. Daarmee is ze een aanwinst voor elk team."

Tanja Mlaker
Directrice stichting Cultuur Eindhoven

"Dank voor jouw volkomen professionele maar ook innemende presentatie.
Je bent een podium prof, dat zorgt ervoor dat de nieuwkomer zich welkom en op het gemak voelt zonder te worden gevleid en dat publiek gretig en betrokken aan de voorstelling gaat hangen; dat is recept voor een ontspannen maar ook top inhoudelijke communicatie."

Bert Staal
Boekpresentatie in Parktheater Wie wil Er Met Me Trouwen

"Heel graag werken we samen met Anemoon! Een warme en betrokken vrouw die goed voorbereid op het podium verschijnt. Ze weet de sfeer altijd precies goed neer te zetten met een vleugje humor en wanneer nodig een serieuze noot met volle aandacht voor de gasten."

Sjoerdtje Schaap
Organisator Bibliotheek Eindhoven Evenementen

"Anemoon Langenhoff modereerde Tegenlicht Meet Ups in Eindhoven. Met haar eigen stijl: grappig, scherp en zeer betrokken bij het onderwerp. Een verbindende moderator die ervoor zorgt dat zij bijna iedereen bij naam kent in het publiek en die ook weet welke relatie de vragensteller heeft met het onderwerp. Anemoon werpt prikkelende vragen op en is niet bang haar eigen mening te geven."

Ingeborg van den Bold
Collega bij Tegenlicht Meet Up 040

"In juni 2019 tijdens de algemene ledenvergadering van de Koninklijke Organisatie van Verloskundigen heeft Anemoon Langenhoff een discussie gemodereerd volgens de zogenaamde ‘vissenkom-methode’. Dit houdt in dat er een binnenkring is die de discussie voert en een buitenkring die wel mee doet, maar zich niet in het gesprek mag mengen. Zij mogen wel de deelnemers uit de binnenkring aftikken en zodoende zelf aan de discussie deelnemen. Er is voor deze vorm gekozen omdat de discussie in een grote groep over controversiële onderwerpen lastig is om goed te voeren, waarbij voldoende mensen aan het woord kunnen komen op een respectvolle manier. De methode vraagt om een sterke moderator en discussieleider. Anemoon had zich uitstekend ingelezen op het onderwerp en heeft het gesprek op een luchtige, doch strakke en respectvolle manier geleid. Dat maakte dat een ieder die dat wilde zijn zegje heeft kunne doen en dat er goed naar elkaar geluisterd moest worden."

Mieke Beentjes
Oud-voorzitter Koninklijke Organisatie van Verloskundige

"Onze organisatie (IT branche) had twee landen organisaties samengevoegd, Nederland en België. Om de succesvolle transformatie te bekrachtigen, hadden we in De Ontdekfabriek in Eindhoven, op Strijp-S, een evenement georganiseerd, waar groepjes werknemers voor het eerst als Nederland-België team zouden gaan samenwerken. Het was voor ons van groot belang dat we een positieve, energieke, ontspannen, verbindende middag zouden gaan doorbrengen. De activiteit had een competitief en tijdsdruk element in zich, om nog meer energie in de groep te brengen. Anemoon Langenhoff heeft die dag ‘geopend en aan elkaar gepraat’ door op een hele enthousiaste, betrokken, welbespraakte manier de deelnemers mee te krijgen in de positieve sfeer en energie. Soms prikkelend, wat uit de tent lokkend, en toch heel afgestemd en vertrouwen wekkend, wist ze de juiste snaar te raken. Mede door haar inzet, hebben we een verbindende dag beleefd waar we nog vaak met heel veel plezier op terugkijken."

Veerle van der Linden
Marketing Group Manager Avnet Technology Solutions Benelux

"De Bibliotheek Eindhoven organiseerde een dialoogavond om reacties op haar nieuw geformuleerde toekomstvisie te krijgen en de stad te betrekken. Anemoon dacht met ons mee over de vorm waarin we dat doel het beste zouden bereiken en presenteerde de avond. Zowel in de zaal als op het podium werd de ruimte gevoeld om dat te zeggen wat men te zeggen had. Anemoon presenteert en bevraagt met humor en flair. We kijken terug op een heel geslaagde avond."

Cilia Groothuis

"Anemoon Langenhoff hebben we gevraagd als moderator van ons verloskundig jubileum congres in 2019. We kijken hier met volle tevredenheid op terug. De voorbereiding was grondig met een uitgebreid gesprek vooraf waarin duidelijk werd geïnventariseerd wat onze wensen en vragen waren en waarbij Anemoon zelf ook actief ideeën aandroeg hoe dingen aan te pakken. Zelfs meedacht met geschikte locaties. Je merkt aan alles dat dit haar wereld is en dat ze van de hoed en de rand weet.
Tussentijds hebben we geregeld contact gehad en konden we de plannen steeds bijstellen naar onze wensen. Zeker omdat er ook onverwacht een lintje zou worden uitgereikt aan 1 van de jubilarissen, was geheimhouding en een dubbele agenda noodzakelijk. Ook deze aanpassing was voor haar geen enkel punt.
Op de dag zelf had Anemoon duidelijk overzicht, was er een gedegen voorbereiding met licht en sound check en een kleine generale repetitie, zeer professioneel allemaal. Tijdens het congres was ze super ad rem, humoristisch waar het kon en had veel leuke actuele vragen aan de sprekers waardoor ze het ijs een beetje brak voor de zaal. Zodat ook vanuit de zaal de vragen gesteld durfden worden.
Zij heeft ons congres echt gedragen en het tot een geheel gemaakt op zeer professionele wijze. Een echt aanrader!"

Leni Kat, Lara Kooyman, Lieke en Annemiek
Verloskundigenpraktijk Gestel-Strijp

"Ter gelegenheid van het 21-jarig jubileum van het Therapeuticum Mercuur is een symposium georganiseerd, met als thema de betekenis van de Biografie. Hiervoor waren een aantal prominente sprekers uit het antroposofische circuit uitgenodigd. Om de rode draad in de biografie zichtbaar te maken hebben wij Anemoon gevraagd om deze rode draad tot leven te brengen, door de verschillende programmaonderdelen en de inleiders met elkaar te verbinden. Ze met vragen uit te dagen, maar ook om het publiek (200 deelnemers) actief bij de onderwerpen te betrekken.
Enerzijds door de voorbereidende gesprekken met haar, maar ook door haar participatieve belangstelling is zij erin geslaagd, geheel op haar eigen openhartige en warme manier, om de cohesie oftewel de rode draad op een unieke wijze zichtbaar te maken. Zij heeft ook met humor een geweldige bijdrage geleverd aan het welslagen van dit symposium."

Henk Verboom
Dagvoorzitter van het symposium

"Bij de meet-up van VPRO Tegenlicht in september 2018 over compassie was ik een van de gasten en Anemoon leidde het gesprek. Dat deed ze soepel, aandachtig, scherp, met veel kennis over het onderwerp en bovenal: betrokken. Ze luisterde écht naar wat gezegd werd en vroeg er op door. Betrok met charme het publiek en liep heen en weer alsof ze thuis was. Ze is charismatisch met ruimte voor ieder ander en ook nog intelligent. Iemand die me serieus neemt en bij wie ik me thuis voel."

Dinne van der Vlis
Showerpower

"Anemoon bereidt zich tot in de puntjes voor maar - het leuke is - op de avond zelf is ze flexibel en schakelt ze aan. Altijd staat ze met veel enthousiasme en energie voor de zaal. Haar specialiteit is voor mij haar humor, soms op het randje maar altijd intelligent."

Rafke Engels, Natlab (Eindhovense Schrijfprijs)

Met hoofd, hart en humor

Ik zet mijn podiumskills en presentatie-ervaring in om jouw evenement tot bloei te laten komen. Ik bereid in nauw overleg met de organisatie het event gedegen voor. Ik weet wat het doel van de dag is, wie er in de zaal zit, wat de achtergrond is van de sprekers. De tone of voice is afgestemd. Ik ben in vorm en heb er zin in, ik ga alles samenbrengen: sprekers, verhaal en publiek. Dat doe ik met hoofd, hart en humor, in een passende dosering. Ik enthousiasmeer het publiek zodat het loskomt en een warm bad is voor de sprekers of artiesten. Ik maak bruggetjes, leg verbanden, betrek het publiek in interactie. Als debatleider kan ik prikkelen, confronteren, uitnodigen en begrenzen. Ik zorg voor vaart, een afronding die verbindt en een mooie overgang vormt naar de naborrel.

Het doel van de dag is behaald

Sprekers of artiesten zijn voldaan, ze hebben kunnen shinen. De inhoud is helder op tafel gekomen.
Het publiek gaat enthousiast napratend de deur uit. Aanwezigen hebben gelachen en zijn gevoed met inspirerende verhalen of bijzondere optredens. Ze zijn geraakt en aan het denken gezet. Een zaadje is gepland.

Anemoon Langenhoff | presentator | debatleider | dagvoorzitter

Eindje Cultuur Aflevering 1

Eindje Cultuur Afleveringen 2

Presentatie van de uitreiking van de Eindhoven Cultuurprijs 2020 vanuit de Effenaar

Presentatie Eindhoven Cultuurprijs 2019, live vanuit de Effenaar (aanvang 13’)

Presentatie van de uitreiking van de Eindhoven Cultuurprijs 2020 vanuit de Effenaar

Presentatie uitslag Eindhovense gemeenteraadsverkiezingen 2014

Extra mogelijkheden

  • meedenken over de invulling van het thema, de opbouw van het programma en de fysieke uitvoering ervan
  • interviews met sprekers of artiesten
  • zaalinterview
  • debat
  • Kahoot-quiz ter verluchtiging
  • vissenkom of andere dialoogvormen in overleg
  • ludieke opening
  • ludiek slot

Online mogelijkheden

In tijden van corona is het mogelijk het programma via Zoom of een vergelijkbaar platform te presenteren.

Mijn expertise en betrokkenheid

Ik heb veel expertise in kunst en cultuur en in theater en literatuur in het bijzonder.
Ik voel me betrokken bij- en heb expertise in het sociaal domein, bij onderwijs, zorg, welzijn, milieu, politiek en overheid.
Ik hou van idealisten en wereldverbeteraars, op micro- en macroniveau, van denkers tot doeners.

Kennismaken?

Wil je jouw event bespreken en bekijken of ik er de juiste host voor ben? Laten we dan een afspraak maken voor een persoonlijke kennismaking.