Anemoon Langenhoff regie Victor of de Kinderen aan de Macht

Regisseur voor cabaretiers, (muziek)theatermakers en Nederlandstalige singersongwriters

Wat is jouw verhaal?

Je wilt een voorstelling maken, van het eerste idee tot een voor het publiek werkende uitvoering. Je hebt een thema, misschien al een verzamelingen ideeën of ruw materiaal. Maar wat is de samenhang? Wat is de essentie, hoe bouw je een dramaturgisch kloppend verhaal, hoe vertaal je dat in tekst, spel en vormgeving? Hoe haal je het beste uit je materiaal? Ik begeleid makende podiumkunstenaars van idee tot voorstelling door hun unieke verhaal en hun unieke talent te versterken. Ik help ze hun eigen ideeën te optimaliseren zodat de voorstelling staat als een huis: authentiek, dramaturgisch helder en gelaagd en optimaal uitgevoerd.

Neem contact op met Anemoon Langenhoff

Cabaretier Thijs van de Meeberg

Je hebt de noodzaak en de ideeën voor je nieuwe voorstelling, en dan?

Je bent cabaretier, kleinkunstenaar of (muziek)theatermaker en begonnen aan het maken van je nieuwe voorstelling. Misschien is die al verkocht met een aanstekelijke titel en een goeie foto. Je hebt een maak- en repetitieperiode ingepland, de try-outs, première en de eerste voorstellingen zijn gepland. Er is een thema, misschien zijn er al teksten, liedjes, muziek en beelden. Er borrelt en bruist van alles en je hebt er zin in. En je beseft ook dat je als maker en speler blinde vlekken hebt, waardoor je niet alles uit je materiaal kunt halen.

Je kunt jezelf niet zien

Uit eigen ervaring als maker weet ik dat je in je eentje een heel eind kan komen. Je kunt schrijven en maken, je begint geïnspireerd. Maar na een tijdje scheppen en bijslijpen word je blind voor je eigen materiaal. Je ziet niet meer waar het slagkrachtig is en waar het nog onaf is: onhelder, niet gelaagd genoeg, waar het grappen, variatie, vaart of sprankelend spel mist. Je overziet de samenhang van losse nummers of scènes niet, twijfelt over de opbouw, speelstijl en vormgeving. Je hebt behoefte aan spiegeling, aan iemand die bevraagt en uitnodigt, aansluitend bij jouw authenticiteit en talent om jouw materiaal te optimaliseren in inhoud, vorm en spel.

Een regisseur maakt dat je verder kunt springen

Een goeie regisseur luistert naar wat jij wilt. Wat is jouw verhaal? Welke talenten heb jij om dat theatraal vorm te geven en te spelen? Voor welke valkuilen moet je behoed worden? Waar is er te winnen aan kwaliteit? Op een manier die recht doet aan jouw eigenheid.
Als regisseur verdiep ik me in het verhaal van de maker, en in het verhaal onder het verhaal. Ik help het verhaal verhelderen, verdiepen, verbreden, vertellen en vormgeven. En daarna verbeteren en verfraaien. Tenslotte verbinden met het publiek in dat magische moment waarop alles samenkomt en op z’n plek valt.
Ik werk zowel aan de keukentafel, samen sparrend over de inhoud en al geschreven teksten, als op de vloer als spelcoach en eindregisseur. Met maar één doel: hoe kunnen we jouw verhaal en spel zo optimaal mogelijk maken.

Singer-songwriter Lenny Kuhr

Cabaretier Saeed Siyad

Cabaretière en schrijfster Bernadette Feiters

De Eftelingmuzikanten: Leon Steuns en Eric van de Lest

De voorstelling staat als een huis

De voorstelling is na de fases van sparren, maken, repeteren en try-outen in première gegaan. Alles is op z’n plek gevallen. Noodzaak, inhoud, tekst, muziek, spel, opbouw en vormgeving vallen samen in een elkaar versterkend geheel. De voorstelling is helder, gelaagd, afwisselend en verrassend.
Een unieke vertelling. Het publiek laat zich raken: het lacht, huilt, zwijgt en antwoord; het resoneert met je mee zoals bedoeld.
Het verhaal is geland, mensen verlaten navoelend en napratend de zaal. Een zaadje is geplant.
Jij loopt intens tevreden het podium af. Hier was het allemaal om begonnen.

Regisseur voor iedere fase

Ik kan je versterken in de brainstormfase, bij het (her)schrijven van teksten, in de repetitiefase en/of in de eindregie: van try-out tot première. Of in al die fases.

Geëngageerde makers

Ik werk graag met geëngageerde makers, die, in wat voor vorm dan ook, het persoonlijke, het universele en het maatschappelijke willen verbinden. Die theatermaken uit noodzaak.

Kennismaken?

Wil je jouw ideeën en plannen bespreken en samen bekijken of ik er de juiste regisseur voor ben? Laten we dan een afspraak plannen voor een kennismaking.

Illusionist en acteur Jochem Nooyen