Anemoon Langenhoff | header over mij

Schrijver met hoofd, hart en humor

En met liefde voor taal

In mijn artikelen en interviews ga ik als journalist op zoek naar wat mensen beweegt. In mijn essays, columns en verhalen vertel ik wat mij beweegt.

Je wilt in een tekst jouw verhaal of dat van je organisatie delen met de lezer. Hoe breng je dat helder en mooi geformuleerd tot leven? Als schrijver vertel ik met hoofd, hart en humor en met liefde voor taal jouw verhaal, van de essentie tot kleurrijke details. Dat doe ik open-minded en betrokken. De lezer is geëntertaind, geïnformeerd, geïnspireerd en geraakt.

Neem contact op met Anemoon Langenhoff

Mini-Schrijver-kleur -min

Het verhaal doet er toe. Maar hoe spreekt het van papier tot lezer?

Je bent organisator in de culturele sector, bij de overheid of bij een bedrijf of instelling met een maatschappelijke drijfveer. Je wilt het verhaal van een bijzonder mens, een belangrijk thema of een onmisbare organisatie in de schijnwerpers zetten. Of je hebt zelf een bijzonder verhaal dat het verdient vertelt te worden. Je weet wie de lezer is en hoe je die bereikt. Maar wie brengt het verhaal onder woorden? Wie verbindt het verhaal en de lezer, met de juiste tone-of voice?

Hoe raak je de lezer?

Hoe verleid je de scannende lezer, die met één vingerbeweging kan kiezen uit een oneindig groot aanbod uit allerlei media, om juist jouw verhaal te lezen? Het verhaal moet direct pakken bij de eerste zin: het moet mooi van taal zijn, inhoudelijk helder, spannend opgebouwd en tot de verbeelding spreken. Het verhaal moet tot leven komen, méér dan informatief zijn, het moet ráken. Wat is de essentie en welke details geven extra kleur, diepte of lucht? Hoe krijg je zoveel mogelijk inhoud in het aantal beschikbare woorden? Hoe vallen verhaal, schrijver en lezer samen?

Referenties over Anemoon als schrijver

"Anemoon Langenhoff is al jarenlang verbonden aan FRITS (Magazine) als medewerker. Eerst als columniste, daarna als schrijfster van persoonlijke essays en journalistieke verhalen met een maatschappijkritische invalshoek. Met regelmaat interviewt ze op verzoek van de redactie personen die een bepalende rol spelen in de samenleving onder wie Tanja Mlaker (directeur Cultuur Eindhoven) en Petra de Kam (directeur Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost). Zij wordt alom gewaardeerd, zowel door de redactie als door de lezers van FRITS, voor haar creatieve pen maar bovenal voor haar betrokkenheid bij de onderwerpen waarover ze bericht. Anemoon werkt altijd vanuit haar interesse voor de mensen in de stad. Hiermee bewerkstelligt zij inhoudelijk een evenwicht tussen de wereld van ‘succes, glitter & glamour’ in FRITS en die van de ‘gewone man in de straat’ die wordt geconfronteerd met werkloosheid, armoede, verslaving(en) en eenzaamheid. Zij tekent hun verhalen op met gevoel voor inleving, compassie en empathie maar bovenal: liefde voor het leven in Eindhoven."

Hans Matheeuwsen
Uitgever/hoofdredacteur FRITS Media

"Ik heb Anemoon ervaren als een oprechte luisteraar. Steeds met een open en onderzoekende houding. Doorvragen om zo naar de kern te gaan van mijn verhaal.
De afstemming, tijd en aandacht voor het interview, wat ik veel meer als een gesprek ervaarde, was als een reis naar binnen. Door de vragen kwam ik ook op antwoorden of verhalen die mijzelf soms verwonderde. Blijkbaar waren er dingen die verteld moesten worden. Er kwam een diepere laag naar boven.
Het was verfrissend en inspirerend tegelijkertijd."

Esra Altmis naar aanleiding van interview in de FRITS najaar 2019.

"Geïnterviewd worden door Anemoon is een prachtige belevenis. Zij is oprecht geïnteresseerd in je en vraagt door om ook echt te snappen en te willen weten wat mijn overtuigingen zijn en hoe ik daarnaar handel. Zij vertrouwt het interview aan papier toe op een mooie manier. Goed lopend verhaal en het was een zodanige weergave van het gesprek dat ik eigenlijk niets meer op te merken had. Het was zoals het was. Je kunt je wel voorstellen dat ik waanzinnig trots ben op het interview en regelmatig laat ik het met een grote glimlach lezen aan vrienden en bekenden."

Johan van den Elzen

"Het artikel van Anemoon Langenhoff in FRITS Magazine over Zelfhulp geeft heel goed weer waar het over gaat als we het over zelfhulp hebben. Daarmee draagt het bij aan de beeldvorming van het begrip zelfhulp, wat essentiëel is omdat we inmiddels weten dat contacten tussen lotgenoten - op welk gebied dan ook - heel belangrijk zijn. En dat is goed voor het Zelfhulpnetwerk Zuidoost-Brabant. We waren onder de indruk van de betrokkenheid van Anemoon Langenhoff op dit onderwerp, getuige ook haar bezoek aan een tweetal zelfhulpgroepen en de integere wijze waarop ze dat gedaan en verwerkt heeft."

Frits Jonkers

"Anemoon interviewde mij over mijn werk voor Dress for Success.
Ik was aangenaam verrast. Met deze warme vrouw zat ik binnen de kortste keren op een diepgang in het gesprek, die ik bij journalisten nog niet had meegemaakt. De tijd vloog voorbij en Anemoon probeerde niet alleen een goed beeld over Dress for Success te krijgen maar ook over mij en mijn drijfveren. Het werd een prachtig verhaal in de Frits.
Sinds dat gesprek ben ik fan van de verhalen van Anemoon. Ze zijn persoonlijk, met diepgang en humor.
Wil je een bijzonder verhaal dan beveel ik Anemoon van harte aan."

Bertine Oudesluijs

"Het interview met Anemoon was prettig en comfortabel. Ze voegde zich prettig in de groep jongeren, waardoor de jongeren het fijn vonden hun verhaal met Anemoon te delen. Het resultaat van het interview laat dit zien; een sterk verhaal met een persoonlijk karakter door de verhalen van jongeren. Wij hebben er veel enthousiaste reacties op gekregen."

Jolanda van Gerwe, oprichtster Join-Us

"Het viel ons op dat Anemoon goed in de gaten had wat bij ons speelde en wat zo kenmerkend aan ons werk is. Daardoor stelde ze goede vragen en vroeg door, zodat het een persoonlijk verhaal werd. Ze nam er ook ruimschoots de tijd voor en maakte veel aantekeningen. Toen de Frits uitkwam waren we aangenaam verrast over de tekst en de bijbehorende foto’s. Het verhaal typeerde de sfeer en de werkwijze van ons RC op een uitstekende manier. Het was luchtig geschreven, maar gaf ook onze motieven weer waarom wij dit vrijwilligerswerk doen. Wij waren zeer ingenomen met haar artikel in dit gerenommeerde Eindhovense magazine."

Fons Weijts, Repair-Café

"In april 2020 meldde Anemoon zich aan als vrijwilliger bij Adopteer een Straat. Ze had anderen in de wijk gezien met het opruimen van zwerfafval en wilde zelf ook graag haar steentje bijdragen aan het schoonhouden van de woonomgeving. We raakten aan de praat, ze was helemaal enthousiast te horen over de 500 vrijwilligers die destijds al meededen (intussen al 700+), en ze vroeg meteen of ze een interview mocht maken voor het FRITS magazine. Dat deden we in de zomer en het resultaat is helemaal geweldig: 4 pagina’s met een prachtige persoonlijk tekst door Anemoon, angevuld met mooie foto’s. Het is echt het mooiste interview dat Adopteer een Straat ooit heeft gehad! Heel veel dank, Anemoon, ontzettend fijn dat we op deze manier kunnen samenwerken aan een mooi Eindhoven!"

Kees Lepoeter, Adopteer een Straat

"Nu al haar schrijfsels gebundeld op de website staan heb ik dus onbeperkt toegang tot haar woorden en dat maakt me blij! Want de woorden van Anemoon bieden vertroosting, zoals een zacht dekentje op de bank van verlangen troost kan bieden wanneer ik me verlaten voel. De woorden van Anemoon die me meenemen via mijn zintuigen. Mijn zintuigen die ‘aan gaan' terwijl ik lees; het beeld ontrolt zich voor mijn ogen, er is geur, smaak, geluid en vaak sensualiteit voelbaar. Altijd: mijn hart wordt geraakt. Anemoon herschept haar realiteit in een verhaal waarin ik mee-geraakt mag worden door wat haar roert. Haar taalgebruik is helder, haar metaforen doen niet zelden mijn hart een slag overslaan. Ze neemt me mee op een parelende reis langs de landschappen van haar emoties,die mijn emoties worden. Zo mag ik leunen in haar woorden en haar kennen. Dat is een groot voorrecht."

Dinne van der Vlis over mijn verhalen en gedichten in Blog

"Wat vind ik het telkens weer fijn om door jou al lezend bij de hand genomen te worden en zo even mee te kijken in je wereld. Van de saaie Eindhovense buitenwijk tot je geliefde Frankrijk, van mondiale problematiek tot klein huiselijk geluk; waar je bent, ben je werkelijk betrokken en dat is zo voelbaar in hoe je schrijft. Je vertelt gul, deelt je rijke belevingswereld, in het alledaagse tover je het poëtische tevoorschijn. Menselijk gestuntel blijkt voer voor filosofie. Wetenschap verbind je moeiteloos met melancholie en doorleefde wijsheid. Je stukken inspireren door je grote sensitieve hart en je aanstekelijke levenslust, ze zijn helder, scherp en toch teder en intiem. Een geweldige aansporing om het leven vol te leven!"

Francis Bouwman over mijn verhalen en gedichten in Blog

"Anemoon schrijft beeldend, persoonlijk, vanuit het hart. Haar onderwerpen staan haar nabij, ze verkent de tijdgeest zonder oeverloos filosofisch te worden. Soms neemt ze stevig stelling, dan weer zet ze ons aan tot mijmeren. Of het nu over de meerkoeten in de vijver gaat of over hoe je afscheid neemt van een dierbare, Anemoons woorden raken."

Tom Dicke, componist/pianist kleinkunst over mijn verhalen en gedichten bij Blog

Op haar vloeiende wijze van formuleren en met haar bedachtzame en gloedvolle toon neemt Anemoon de lezer mee in haar beleving van een verhaal dat aandacht verdient.

"Na afloop van het lezen van een stuk heb ik het gevoel er vlak bij te zijn geweest, alsof ik door Anemoons ogen heb mogen kijken en de andere prikkels van haar zintuigen heb waargenomen en beleefd.

De onderwerpen die Anemoon kiest zijn verassend, het zijn veelal dingen waar veel mensen niet bij stil bij zouden staan of die ze voor vanzelfsprekend houden, maar het niet zijn.
Na afloop van het genieten van een tekst van Anemoon blijf ik vol warmte doormijmeren over het onderwerp, ik voel me geraakt, tot leven gebracht, vervoerd."

 

Saskia Blom over mijn verhalen en gedichten bij Blog

"Met Anemoon samenwerken is een feestje, ik kan het iedereen aanraden. Anemoon heeft voor de Frits een prachtig tweeluik over TopState en de TopState® training geschreven. Zij wist met een prettig interview bij ons snel tot de kern te komen en dat te vertalen in prachtige zinnen. De deelnemers die zij hiervoor geïnterviewd had, waren ook zeer positief. Anemoon schrijft op een hele heldere manier die tegelijkertijd ook beeldend is, waardoor het heel aantrekkelijk is om te lezen. We zijn nauw betrokken geweest bij het schrijfproces en mochten aanvullingen doen of zaken schrappen. Dat laatste was niet echt aan de orde omdat het verhaal direct heel erg bij ons paste, dat voelt Anemoon prima aan. Ik kijk terug op een hele fijne samenwerking en twee prachtige artikelen."

 

Chantalle Weemaes, Topstate

"Ik had ze allemaal gelezen. Eerder. Bij het herlezen raken ze me nog meer, alsof je er nog meer deel van bent. Ze raken me. De eenvoudige dagelijkse situaties geven me een glimlach, hoop. De herkenbaarheid maakt een saamhorigheidsgevoel in me los. De schrijnende, helaas ook dagelijkse dingen geven naast verdriet ook steun. De gekozen woorden maken beelden en voeden emoties die nog even in je hoofd willen blijven hangen. Dank je wel."

Elle Van den Boogaart, schrijfster

Hierbij onze referentie:

 

"Het artikel van Anemoon Langenhoff in FRITS Magazine over Hospice de Regenboog geeft een goed beeld van palliatieve zorg. De samenwerking met Anemoon hebben we als zeer prettig en ongedwongen ervaren. Je kon merken dat Anemoon oprecht geïnteresseerd is in ons werk en ze wist zich daarom snel eigen te maken wat belangrijk is bij palliatieve zorg. Dat merk je bij het lezen van het artikel.  

Op het artikel hebben we veel enthousiaste reacties gekregen."

Wendy Hartjes-van der Aa, Hospice de Regenboog

Met hoofd, hart en humor

Voor ik ga schrijven verdiep ik mij met grote nieuwsgierigheid in mijn onderwerp. Ik kom kijken op de vloer, spreek betrokkenen, verdiep me in de achtergronden. Ik leef me in. Wat speelt hier? Wat is belangrijk? Welke drijfveren zijn er? Welke doelen? Welke strijd met welke strategieën? Welke overwinningen zijn er? Ik zoek in het verhaal naar het persoonlijke, het universele en het (actueel) maatschappelijke. Naar de essentie en de kleurrijke details.
Als ik mijn tekst uitwerk blijf ik dicht bij de taal van geïnterviewden. Ik schrijf zintuiglijk, vertoon het verhaal als een film. Ik wik en weeg elk woord, op zoek naar mooie formuleringen zonder ruis. Naar een opbouw die de lezer meeneemt, van een prikkelende opening naar een slotzin die blijft hangen.

Het verhaal is geland

De lezer heeft het stuk helemaal gelezen, is geëntertaind, geïnformeerd, geraakt en geïnspireerd. Het verhaal is geland. Een zaadje is geplant.
De eigenaars van het verhaal voelen zich gezien, gehoord en op een bij hen passende manier verwoord.

Anemoon Langenhoff interviewt in Hospice de Regenboog

Expertise en betrokkenheid

Ik heb veel expertise in kunst en cultuur, en in theater en literatuur in het bijzonder.
Ik voel me betrokken bij het sociale domein, bij onderwijs, zorg, welzijn, milieu, politiek en overheid.
Ik hou van idealisten en wereldverbeteraars, op micro- en macroniveau, van denkers tot doeners.

FRITS Magazine

Sinds 2010 schrijf ik voor FRITS Magazine, een veelgelezen glossy opinie in de regio Zuidoost Brabant. Ik schrijf artikelen over sociale onderwerpen zoals de Cliniclowns, de Wensenambulance, Join-Us, Hospice de Regenboog en de Stadsakkers. Ik maak interviews met mensen die verschil maken. En vertel wat mij beweegt in essays en columns.

Kennismaken?

Wil je jouw verhaal bespreken en bekijken of ik er als schrijver de juiste woorden aan kan geven? Laten we dan een afspraak maken.