Anemoon Langenhoff clownerie Koningstheateracademie

Docent voor theatermakers en acteurs

Ontwikkel je als speler en/of maker

Je bent een theatermaker die speelt en/of maakt en ondanks je ervaring in- en liefde voor het vak voel je dat er meer mogelijk is. Je wilt vrijer kunnen spelen, in betere verbinding met het publiek of je wilt leren hoe je tot rijker materiaal komt. Je wilt uitgedaagd en gespiegeld worden en zo nieuwe gebieden en vaardigheden ontdekken en leren inzetten, zodat jouw verhaal en jouw talent nog beter kan landen bij het publiek. Of je hebt nog helemaal niet zoveel ervaring, maar wel een groot verlangen te onderzoeken wat dat is: spelen en theatermaken. Hoe doe je dat? Wanneer wordt het leuk, voor jezelf en voor het publiek? Hoe krijgt het kwaliteit?

Neem contact op met Anemoon Langenhoff

Anemoon Langenhoff | cabaretworkshop Preau

Je wilt groeien

Je houdt van theater. Van spelen. Van maken. Van publiek.
Je bent beginnend of gevorderd amateurspeler, studerend aan een theateropleiding of daar afgestudeerd. Je wil graag leren, beter worden in wat je al doet of nieuwe theatrale wegen verkennen om te onderzoeken of ze bij je passen en je versterken in wat je al doet. Je palet uitbreiden: hoe kan ik lekker improviseren? Ben ik een cabaretier? Kan ik mijn lichaam expressiever inzetten? Hoe kan clownerie mijn spelvaardigheid en podiumpersoonlijkheid versterken? Wat zijn bouffons en hoe maken ze mijn spel spannender?

Uit de vertrouwde groove

Als speler wil je je palet verrijken. Je wil uit je vaste groove. Die ken je wel. Je wil nieuwe werelden verkennen. Jezelf uitdagen. Andere mogelijkheden en kwaliteiten in jezelf ontdekken en leren inzetten.
In je eentje is dat moeilijk, want hoe weet je wat je niet weet, en wat je beperkt in je mogelijkheden?
In een groep speel en maak je samen en leer je van elkaar. Je hebt publiek om je toe te verhouden. Er is the wisdom of the crowd. En een docent die je op een veilige manier uitnodigt en uitdaagt om onbekende paden te betreden. Die daar de weg weet, met een goed kompas en een rugzak vol mogelijkheden.

Referenties over Anemoon als theaterdocent

"Anemoon is razend. Razend veelzijdig en energiek in haar lessen. Het heeft mij geleerd dat ik me niet hoef in te houden, dat ik al mijn inspiratie zonder censuur mag inzetten. Razend fijn."

Carolina Janssen

"Ik heb Anemoon meegemaakt als docent van de theaterweek cabaret op Préau en bij de Playground opleiding van de Koningstheateracademie in Den Bosch. Anemoon is een open, warm en energiek persoon die als geen ander in staat is om snel een vertrouwde sfeer te creëren in een nieuwe groep mensen. Ze heeft een grote rol gespeeld in mijn ontwikkeling als maker, door me aan te sporen om te durven onderzoeken en goede vragen te stellen over het waarom achter mijn werk. Hierbij gaat ze ook de ingewikkeldere situaties en emoties niet uit de weg, wat me enorm heeft geholpen om de essentie van mijn werk duidelijker en zuiver naar boven te krijgen. Kortom een supergoede docent en regisseur en gewoon een heel fijn mens!"

Robin Klaassen 

"Anemoon weet je creatieve brein te prikkelen door af te wisselen tussen scherpe dieptevragen, leerzame oefeningen en zelf goede voorbeelden aan te dragen. Ze geeft je de ruimte, maar laat je nooit verzuipen. Anemoon is een super fijne aanwezigheid. Ze voelt de sfeer goed aan en kan vol humor zitten, maar evengoed je meest aandachtige vertrouwenspersoon zijn.
Ik heb van Anemoon geleerd dat ik mag onderzoeken, op m’n bek mag (moet) gaan en mag spelen! Ze heeft me geholpen een onafhankelijk maker te worden, geen volger. Ik gun iedereen die wil leren een Anemoon!"

Janneke Geurts

"Als ik aan de clownerie lessen van Anemoon denk, denk ik aan dat plaatje waarbij de magic nèt buiten je comfortzone ligt. Haar lessen zijn altijd speels en energiek, soms spannend of confronterend. Haar lessen hebben me veel gebracht: Zo durf ik meer ruimte in te nemen op het podium en vind ik het veel fijner om oogcontact te maken met het publiek."

Tanja ter Brake
Cabaretière

"Anemoon is een docent met veel ervaring en kennis die ze zeer goed weet over te brengen. De lessen zijn gevarieerd, zitten goed in elkaar en er is veel ruimte voor zowel plezier als diepgang op de vloer. Een rijke persoonlijkheid!

Voor mij brachten de lessen mijn spelplezier weer terug. Alles op de vloer doen. Zowel het onderzoek als het resultaat. Spelend maken vond ik heerlijk. Heel interessant voor me was te kunnen onderzoeken in de schaduwkanten van de mens, onze maatschappij. De duistere kanten die nooit het daglicht zien als ingang voor geëngageerd theater maken. Bevrijdend en verdiepend."

Tomm Velthuis

"Anemoon is een begeesterde docent. Ze stelde zeer scherpe vragen en wist me telkens daarmee een stap vooruit te helpen. Haar inspirerende inzichten zorgde er voor dat ik met veel vertrouwen op haar begeleiding kon steunen en met zelfvertrouwen stappen kon zetten in de richting die ik wilde gaan."

Boris-Johannes de Keyser

"Anemoon is een liefdevolle vakvrouw met heel veel humor. Ze weet een veilige omgeving te creëren waar alle ruimte is om te experimenteren en om persoonlijke ervaringen te verwerken tot kunst die ook nog leuk is om naar te kijken. Anemoon is leraar aan de Koningstheateracademie voor kleinkunstenaars, waar sterk wordt ingestoken op het persoonlijke als basis voor de liedjes en verhalen. Toch zijn de bijeenkomsten geen therapiesessies, de cursus heeft meer weg van buitenspelen, en meer dan eens hebben we de slappe lach. Zoals Anemoon het zelf zegt: we hebben humor nodig om te zorgen dat de waarheid nog een beetje verteerbaar is, en we hebben waarheid nodig om te zorgen dat de humor niet te flauw wordt. Een (zomer)cursus bij Anemoon is een perfecte manier om te ontspannen en je creativiteit de vrije loop te laten."

Anne-Marie Mineur Koningstheateracademie en Preau

"Anemoon heb ik ervaren als een zeer fijne docent. Ze weet gevoel en verstand op een bijzondere te combineren. Tijdens de lessen fysiek theater, die ik bij haar heb gevolgd, werd er door haar altijd een veilige sfeer gecreëerd. Ze heeft me geholpen om dichter bij mijn gevoel te komen. En vanuit dat gevoel theater te maken. Vanuit mijn lichaam in plaats van uit mijn hoofd. Het spel van de meeste aandacht zal ik nooit vergeten. Het heeft me uitgedaagd om zo gek en raar mogelijk te doen. En daar heb ik ontdekt dat, als ik die ‘deur’ opzet, er hilarische dingen gebeuren!"

Arnolf Hendriks

"Anemoon is al jarenlang verbonden aan de Koningstheateracademie, een
bachelor of cabaret in 's-Hertogenbosch. Aanvankelijk binnengekomen met een
workshop clownerie, bleek haar aanbod aan fysiek maken voor jonge
cabaretiers broodnoodzakelijk te zijn. Anemoon is een docente die met een
vakkundige en strenge blik de studenten in korte tijd laat excelleren binnen
de vakken clownerie en Bouffons - dat laatste vak ontwikkelde zij zelf op
basis van haar fysiek training in Parijs.
In haar functie als regisseur valt op dat ze een buitengewoon zorgvuldig
observator is van het talent dat met haar werkt. Ze luistert naar de wensen
van de jonge makers en weet daarin de intrinsieke drijfveren te achterhalen.
Op die manier biedt ze het talent de ruimte om te groeien, in het vertrouwen
dat wat ze maken altijd de moeite waard is om te exploreren."

Anna Uitde Haag
Directeur Koningstheateracademie 

"Een cursus of workshop bij Anemoon is een intensieve ervaring. Met niet aflatende energie weet ze cursisten het beste uit zichzelf te laten halen. Ze heeft al snel door waar de wensen en mogelijkheden van cursisten liggen en helpt hen die te bereiken door gevarieerde oefeningen en opdrachten. Ze heeft oog en oor voor het scherper maken van teksten en duidelijker maken van mimiek en beweging. Voor beginners in het “vak” is ze een stimulerende leraar, voor gevorderden een kritische coach; voor iedereen is ze een prettig mens dat voor een creatieve leeromgeving zorgt. Al een aantal jaren volg ik haar workshops in Frankrijk. De eerste jaren vanuit een professionele achtergrond (communicatietrainer en rollenspelacteur). Maar nu ik met pensioen ben kom ik ieder jaar graag terug om meer van het mooie theatervak te leren en… om mezelf beter te leren kennen. Want ook dat is een kracht van Anemoon: cursisten aanzetten tot zelfonderzoek."

Jan van der Hoogt, deelnemer cabaretweek Preau

Op pad met je gids

Ik hou er van met mijn groepen op pad te gaan. In mijn jaarlijkse cabaretweek in Frankrijk, in mijn lessen op de Koningstheateracademie en in mijn trainingen in clownerie, Bouffons, improvisatie of fysiek theater. We onderzoeken samen, met plezier als motor en in een veilige bedding. Want alleen als je je veilig weet kun je nieuwe stappen zetten, kun je werkelijk nieuwsgierig zijn en nieuwe ontdekkingen doen. Dan is niks fout, hooguit interessant. Waarom werkt het voor jou? Of niet? Waar is nog meer ruimte? Hoe verhouden echtheid en theatraliteit zich? Waar zit jouw kracht en authenticiteit? Waar ga je van aan? Wanneer krijg je vleugels? Hoe landt jouw verhaal bij het publiek?

Je hebt je palet verrijkt

Na een meerdaagse workshop of theaterweek ben je als speler en/of maker verrijkt en geïnspireerd. Je hebt op een veilige manier en met veel plezier nieuwe ontdekkingen gedaan. Je hebt nieuwe inzichten gekregen over spelen en/of maken. Nieuwe mogelijkheden ontdekt. Nieuwe thema's. Andere kanten van jezelf. Andere aanvliegroutes. Je hebt zin om het podium op te gaan met jouw verhaal. Laat het publiek maar komen.

Anemoon-Langenhoff | regisseur en theatermaker

Hier geef ik les

  • Cabaretweek op Preau (Morvan, Frankrijk): cabaretweek voor amateurs (beginnend en gevorderd) en semiprofs, 1x per jaar in juli of augustus.
  • Traject voor mensen die hun cabaretskills willen onderzoeken en uitbreiden: 9 of 18 lesdagen op vrijdag op de Koningstheateracademie in Den Bosch, met vakken als improvisatie, schrijven, fysiek theater, clownerie, bouffons, zang en coaching bij het maken van eigen materiaal.

Of we creeëren in samenspraak een lesmodule op maat

Ik ben als theatermaker gespecialiseerd in lessen cabaret, clownerie, bouffons, improvisatie en fysiek theatermaken. Dat kan van workshop tot masterclass, aangeboden aan amateurspelers, semiprofessionals en (afgestudeerde) theaterschoolstudenten: samen te stellen in overleg.

Kennismaken?

Mail of bel over jouw leervraag of vraag over mijn aanbod om te bekijken wat ik voor je kan doen.